Oude Moerstraatsebaan 18, 4614RP, Bergen op Zoom
0164 700 244

Verschil tussen zeefdrukken en digitaal bedrukken

Ons wordt vaak de vraag gesteld welke druktechniek het beste is om te kiezen. Het standaardantwoord is dan meestal: “Dat is geheel afhankelijk van de designs die op de katoenen tasjes moeten komen”. In dit blog wordt er een vergelijking gemaakt tussen traditioneel zeefdrukken en digitaal bedrukken en uitgelegd welke druktechniek bij jou past.

Als je nog nooit eerder van beide termen gehoord hebt, wordt hieronder een korte uitleg gegeven over beide termen.

zeefdruk

Wat is zeefdrukken?

Zeefdrukken of in sommige gevallen ook serigrafie genoemd is een druktechniek die gebruikt wordt voor diverse grafische doeleinde. Veelal wordt er textiel mee bedrukt. Het principe is dat er door een zeefdrukraam een bepaalt motief bedrukt wordt. Het begint bij het voorbereiden van de zeef. Op de zeef wordt een coating laag aangebracht en wordt de zeef op een lichtbak gezet. De design wordt er ingebrand door een gedeelte van de zeefraam af te dekken met een sjabloon. Eenmaal klaar kunnen de ramen gewassen worden en de gepositioneerd worden in de machine. Dit proces wordt per kleur herhaalt. Dus heb jij een design van 3 kleuren dan moeten 3 zeven voorbereid worden. Je hebt te maken dus met opstartkosten.

Wat is digitaal bedrukken?

DTG-printing is een relatief nieuw bedrukkingstechniek waarbij textiel wordt ‘geprint’. Het lijkt in veel opzichten op het printen thuis. Maar in plaats van papier gaat een katoenen tasje of een t-shirt de printer in. De printkop brengt vervolgens de ingeladen afbeelding direct aan op de tassen. Je hebt dus niet te maken met opstartkosten. Althans, minder. Je moet natuurlijk wel de designs voorbereiden en inladen ofwel print klaar maken.

Digitaal full colour katoenen tassen
Wanneer dtg of zeefdruk

Welke methode is het beste?

Beide technieken hebben hun voor- en nadelen. Het een vervangt het ander niet. Je kan het beste naar beide technieken kijken als een oplossing voor verschillende drukopgaven. Hieronder is een schema toegevoegd van de voor en nadelen per druktechniek

Druktechniek Voordeel Nadeel
Zeefdrukken
 • Goedkopere productie bij grote aantallen
 • Ideaal voor afbeeldingen met weinig details  en beperkte kleuren
 • Kleuren kunnen in exacte pantone kleur bedrukt worden
 • Hoge opstartkosten
 • Kan alleen eenvoudige afbeeldingen bedrukken
 • Beperkt in schaduweffecten
 • Je kan per batch 1 design bedrukken
Direct to Garment
 • Onbeperkte kleuren mogelijkheden
 • Kan op zeer hoge resolutie bedrukken, zoals foto’s
 • Ideaal voor kleine aantallen er is geen opstartkosten
 • Relatief arbeids- en tijdsintensieve productieproces
 • Duurder bij grote aantallen
 • Beperkte soort textiel is te bedrukken. Zo drukken wij uitsluitend op lichtkleurig textiel

Hoe kunnen wij jou helpen?

Het verschil tussen zeefdrukken en digitaal bedrukken is iets complexer dan in een blog uit te leggen is. Wij zijn gespecialiseerd in het bedrukken van katoenen tassen, canvas tassen en linnen tassen. We doen dat middels beide technieken. Daarnaast doen we ook jute tassen zeefdrukken. Heb jij vragen over welke techniek het beste bij je past en wil je bijvoorbeeld een sample ontvangen. Dan kan je het beste per mail of telefonisch contact opnemen met ons.