Oude Moerstraatsebaan 18, 4614RP, Bergen op Zoom
0164 700 244

Plastic tassen de goedkoopste alternatieven

Plastic tassen bedrukken?

In steeds meer landen in de wereld wordt een verbod gelegd op plastic tassen. Het is daarom een goed idee om naar anders dan plastic tassen bedrukken naar alternatieven te kijken. Veel EU-landen, het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten en andere landen zijn een gevecht begonnen tegen de plastic tassen. Het antwoord op het probleem lijkt de herbruikbare boodschappentas van katoen, hennep, papier of polypropyleen te zijn. Hieronder bespreken we de voordelen van katoenen tassen ten op zichte van plastic tassen bedrukken

plastic tassen

Het belangrijkste probleem van plastic tassen bedrukken
De wereld lijkt te worden verstikt onder de eindeloze bergen van plastic tasjes en we moeten ter voorkoming van verdere schade voor het milieu en voor onszelf zo spoedig mogelijk actie ondernemen.
Volgens de Environmental Protection Agency in de Verenigde Staten gebruiken mensen elk jaar meer dan 380 miljard plastic tassen en verpakkingen. Om deze hoeveelheid plastic tassen te kunnen produceren zijn er ongeveer 12 miljoen vaten olie (waaraan ze water toevoegen, elektriciteit voor verbruiken etc.) vereist. Helaas, recycleren mensen op mondiaal niveau minder dan 5% van het plastic, wat een druppel water in een oceaan van bijna 1 biljoen plastic tasjes is, die jaarlijks wereldwijd worden gebruikt. In dit kader is het natuurlijk geen wonder dat we spreken over de Great Pacific Garbage Patch (geschat op dubbel de omvang van Hawaii) en de beschadigde ecosystemen. De vraag hier echter is: is een herbruikbare tas vriendelijker voor het milieu dan een plastic tassen bedrukken?

Plastic tassen bedrukken versus katoen en canvas

In de afgelopen jaren zijn we het gebruik van canvas boodschappentassen als een eco-vriendelijk alternatief voor het gebruik van plastic tasjes gaan zien. Een debat over de eco-vriendelijkheid van canvas boodschappentassen ontstond een paar jaar geleden, toen een onderzoek had bewezen dat we een canvas boodschappentas meer dan 100 keer moeten gebruiken voordat het veilig voor het milieu wordt.

De effecten op het milieu van herbruikbare boodschappentassen is alleen laag als we de tassen echt regelmatig hergebruiken. Als we een katoenen of canvas draagtas kopen om te gaan winkelen, het een keer gebruiken hebben en het daarna in een kast wegleggen, is het effect voor het milieu bijna hetzelfde als het gebruik van een plastic tas.

Dus wat maakt een katoenen of canvas boodschappentas dan wel milieuvriendelijk? Laten we eens bekijken wat je moet doen:

  • Koop in verschillende maten, vormen en soorten een paar herbruikbare draagtassen van canvas of van katoen. Als je ze, in je kofferbak bijvoorbeeld, bij de hand houdt wanneer je boodschappen gaat doen, zul je je minder geneigd voelen om plastic boodschappentassen te kopen.
  • Hoe meer canvas boodschappentassen je hebt, hoe beter je alle soorten boodschappen kunt doen en dus de plastic tasjes volledig kunt opgeven.
  • Een groot probleem van de duurzaamheid van een boodschappentas is het afval. Je kunt een plastic boodschappentasje een paar keer gebruiken en zelfs gebruiken als een vuilniszak, maar uiteindelijk, gaan de plastic boodschappentasjes wel slijten en stuk.
  • In vergelijking zijn canvas en katoenen boodschappentassen beter bestand tegen slijtage en scheuren, ze zijn wasbaar en je kunt ze hergebruiken wanneer hun levenscyclus het einde bereikt. Als je een boodschappentas van katoen 100 keer gebruikt wordt het dus eco-vriendelijk.
boodschappentas
katoenen tas voor boodschappen

Plastic tassen bedrukken versus papieren tassen

Terwijl papier wel biologisch afbreekbaar is, vereist het milieuvriendelijk maken van papieren tasjes – net als het produceren van katoenen tassen – het gebruik van grote hoeveelheden bomen, water en elektriciteit. Men kan overwegen om gerecycleerd papier voor boodschappentassen te gebruiken, maar dit is geen goede strategie omdat gerecycleerd papier niet erg sterk is en het niet goed de boodschappen kan dragen.

We moeten echter wel enkele voordelen van het gebruik van papieren boodschappentassen overwegen:

  • Als we ze correct gebruiken, worden de papieren tassen tijdens het gebruik en daarna eco-vriendelijk.
  • Een van de belangrijkste voordelen van papieren tassen is dat ze daarna ook nog gebruikt kunnen worden, want je kunt ze laten recycleren of je kunt er compost van maken.

Wanneer we over de effecten van herbruikbare boodschappentassen op het milieu praten, is het belangrijk om te overwegen dat er meer bij komt kijken dan de productiekosten en de vereisten. Terwijl de productie van plastic tasjes goedkoper is en minder belastend is qua koolstof, moeten we rekening houden met hun “hergebruik”.

Katoenen draagtassen om te gaan winkelen kunnen, zelfs wanneer wij ze niet meer gebruiken, opnieuw worden gebruikt omdat we een nieuwe bestemming voor ze kunnen vinden. Als het gaat om papieren tasjes, kunnen we hen verbranden, er compost van maken of ze binnenshuis voor verschillende activiteiten hergebruiken. Zelfs als de katoenen tassen of papieren tasjes op een stortplaats eindigen, zijn ze biologisch afbreekbaar en daarom beter voor het milieu.

Met andere woorden, katoenen en canvas tassen zijn, samen met papieren tassen, eco-vriendelijker keuzes dan plastic tassen.

Plastic tassen bedrukken versus polypropyleen tassen?

Niet-gewoven polypropyleen plastic tassen worden steeds populairder. Je kunt ze in de supermarkt als herbruikbare boodschappentassen kopen. Dit soort plastic materiaal is ongelooflijk bestand tegen slijtage. Zulke tassen zijn ook waterdicht en je kunt eventuele vlekken of gemorste vloeistoffen met wat water schoonmaken. Je moet ook weten dat onderzoeken hebben bevestigd dat ze een lagere koolstofimpact hebben om te produceren. Hier zijn enkele dingen die je moet weten over niet-gewoven polypropyleen tasjes:

  • Je moet ze minstens vijftig keer hergebruiken totdat ze milieuvriendelijk worden; dit betekent een jaar lang een keer per week, wat niet veel lijkt als je bedenkt dat je er een of twee in de kofferbak kunt leggen en ze er gewoon uit kunt halen als je gaat winkelen.
  • Ze zijn bestand tegen slijtage, scheuren en de weersomstandigheden – waardoor het gemakkelijk voor je wordt om ze te hergebruiken. Zowel papieren als katoenen tassen worden NAT en zullen hieronder lijden.
  • Ze kunnen zeer zware lasten dragen. Dit maakt hen meer geschikt om te gaan winkelen dan papieren tassen, die een beperkte capaciteit hebben voor het dragen van zware lasten.
  • Je kunt niet-gewoven boodschappentassen reinigen en wassen met wat water en zelfs als dat nodig is vlekkenverwijderaars gebruiken; je kunt katoenen en canvas boodschappentassen ook wassen, maar het aantal keren dat je water, elektriciteit en schoonmaakmiddelen moet gebruiken om ze te reinigen, draagt bij aan hun impact op het milieu.
niet-gewoven polypropyleen

Conclusie

Omdat plastic onze landen en oceanen verstikt, moeten we alternatieven vinden om de ecosystemen, de dieren in het wild en onszelf te beschermen. Hoewel de productie van plastic tassen goedkoper en minder schadelijk is dan het produceren van katoenen tassen, mogen we hun levenscyclus en de afbreekbaarheid niet negeren.

Terwijl het onderzoek nog doorgaat, is het duidelijk dat de slimste en de meest milieubewuste keuze is om canvas tassen en niet-gewoven polypropyleen tassen te gebruiken. Er moet wel worden toegegeven, dat we ze een jaar of twee vaak moeten gebruiken om ze milieuvriendelijk te maken, maar dit is duidelijk een betere strategie dan bijdragen aan de plastic soep in de oceanen of de bergen plastic op de stortplaatsen.

Waarom plastic tassen bedrukken geen goed idee is?

Waarom de milieuregels eisen om over te stappen van plastic naar herbruikbare draagtassen is duidelijk. Plastic tassen worden niet biologisch afgebroken en zijn te duur om te recycleren, waardoor ze uiteindelijk op de vuilstort terechtkomen. Eenmaal daar, splitsen de moleculen zich ​​waardoor er schadelijke gifstoffen vrijkomen. Bovendien vliegen miljoenen tasjes van de stortplaatsen weg en komen terecht in groene ruimten, op stranden en in de oceaan. 10% van al het afval dat aanspoelt vanuit de oceaan zijn plastic tasjes. Er zijn zelfs plastic tasjes op Antarctica gevonden. De productie ervan vereist ook fossiele brandstoffen en alleen al in Nederland, die jaarlijks zo’n 3 miljard tasjes consumeert, gaat zo veel fossiele brandstof voorgoed verloren.